Moutardier Champagne Brut Cuvée Carte d’Or (75 cl)
Mineraal en groene appel met citroen. Verder gaat het richting perzik, geel fruit en druif. Na een paar minuten ontpoppen zich de geuren van jasmijn, sinaasappel, vijg en mirabellen. Op de tong: soepel en fris met een crèmige mouse van honderden bubbels. Citrusfruit, fris zuurtje.
Het wijnhuis: Moutardier
Een familie stevig verankerd in 'Le Breuil' sinds de 7e eeuw. Octave Moutardier begon als druiventeler aan het einde van de 9de eeuw. Zijn zoon Camille begon zijn eigen champagne te maken in 1920.
Het champagnehuis is gelegen in het charmante dorpje “Le Breuil” langs de oevers van de rivier de Surmelin, op slechts 25 km van Epernay. In 1997 kwam dochter Elisabeth bij het bedrijf en bracht expertise mee waarmee het champagnehuis verder ontwikkeld kon worden. In 2010 nam haar zoon William het leiderschap van het huis over samen met zijn broer Simon. William staat aan het roer van de oenologische kant en Simon is de commercieel manager. Samen willen ze hun gezelligheid combineren met hun liefde voor de wijn, ten dienste van de champagnes.
De zacht glooiende zuidelijke gerichte hellingen scheppen de juiste voorwaarden voor de 18 hectare aan wijngaarden, eigendom van de familie. Het grondgebied is ideaal om de pinot meunier compleet tot zijn recht te laten komen. Deze zwarte druivensoort uit de regio “Vallée de la Marne” vormt de basis voor vrijwel alle champagnes van dit mooie huis.
Het champagnegebied telt ongeveer vijftienduizend wijnboeren, die gemiddeld nog geen twee hectare grond bezitten. De grote merkproducenten (denk aan Moët & Chandon) bezitten samen slechts zo’n tien procent van de wijngaardoppervlakte. Veel merkproducenten (en coöperaties) kopen hun druiven grotendeels van de wijnboeren. Het champagnegebied kent een aantal verschillende typen producenten. De grote merkproducenten, coöperaties en individuele wijnboeren.
De druiven: drie druivensoorten hebben in de loop der eeuwen bewezen precies bij de bodemstructuur en het klimaat van de Champagnestreek te passen: de blauwe druiven Pinot Noir (gul en vol kracht, kwaliteitsbepalend voor de duurdere champagne) en Pinot Meunier (voor een jeugdige frisheid, harmonisch en zacht om te drinken. Laag tannine gehalte) die een wit sap opleveren en de witte druif Chardonnay, die de champagne lichtvoetigheid en élégance geeft. Kenmerkend voor champagne is dat in de regel druiven van verschillende oogsten en vaak van verschillende jaren bij elkaar worden gevoegd. Daarom staat op de etiketten vrijwel nooit een jaartal vermeld, zoals je gewend bent bij wijn.